Begin vooral met rust te nemen. Zorg ervoor dat je kind geen druk ervaart. Wanneer jij ongeduldig bent, wordt je kind dat ook.

En neem eerst de analoge klok, niet de digitale klok. Die komt later wel. De beste klok is een grote klok met cijfers en waarop hele uren, minuten en seconden op af te lezen zijn.

klokkijken

1.  Zorg er eerst voor dat je kind de cijfers onder de knie heeft. De uren komen later wel. Leer hem/haar eerst de cijfers van 1 tot 12 te herkennen en te onderscheiden. Eerst moet je kind weten wat het verschil is tussen een 12 en een 1. En, wat voor kinderen erg moeilijk is, het verschil tussen een 9 en een 6 te herkennen.

 

2. Wat erg goed werkt is om het op te schrijven. Geef geen commentaar als hij/zij het in spiegelbeeld schrijft. Dit leren ze vanzelf weer af, ook zonder kritiek.

 

3. Nu gaan we echt beginnen. Ga de uren leren. Teken een simpele - analoge - klok met een wijzer, uren en minuten.

 

4. Leer je kind eerst de hele uren, in de richting van de klok. Vertel hoe laat het is als de wijzer op dat uur staat. Daarna teken je de wijzer op het uur en laat je kind vertellen hoe laat het dan is.

 

5. Nu zijn de halve uren aan de beurt. Vertel eerst weer zelf hoe laat het  en laat vervolgens je kind het zeggen. Doe hetzelfde met kwartieren en tenslotte iedere 5 minuten.

 

6. Als je dit alles geoefend hebt is het tijd voor de echte klok. Pak weer een analoge klok en oefen regelmatig met je kind. Laat hem/haar ook tussendoor zeggen hoe laat het is. Bijvoorbeeld als je naar school moet, voor het avondeten, voor het slapengaan.

 

7. Als de analoge klok helemaal onder de knie is, dan is het tijd om de digitale klok te oefenen. Hierover meer in een volgende blog.

 

De klok leren kost gewoon veel tijd. Dus oefen veel, maar maak er geen strijd van!

 

Veel succes