Is Minecraft goed voor kinderen?

Minecraft vinden kinderen erg leuk! Maar behalve leuk is het ook heel educatief. Creativiteit en schoolprestaties verbeteren met dit spel. Ouders van Nu heeft de voordelen van Minecraft op een rij gezet:

 

 1. Minecraft zorgt voor betere schoolprestaties 
  Minecraft zorgt voor betere prestaties op school, vooral bij aardrijkskunde, natuurkunde, geschiedenis en wiskunde. Zo bestaat een blok in Minecraft uit vier houten planken. Kinderen moeten dus steeds berekenen of zij genoeg hout hebben om spullen in het spel te kopen om mee te bouwen. Ook leren ze abstract denken en denken in oplossingen. Dit werkt door bij het beantwoorden van vragen op school en het huiswerk is sneller gemaakt. En dat betekent meer tijd om te spelen!
 2. Het stimuleert de creativiteit
  Toen Minecraft werd gelanceerd was het gereedschap in het spel noodzakelijk om te overleven. Inmiddels laten spelers hun fantasie de vrije loop en worden er kastelen, boomhutten, woningen en de meeste bijzondere creaties gebouwd, waar ze de origineelste ideeën in kwijt kunnen.
 3. Het leert kinderen niet op te geven
  Je hoeft bij Minecraft geen prinses te redden of als eerste bij de finish te zijn, dus in die zin is er geen specifiek doel. De spelers worden beloond als ze een bepaalde taak hebben voltooid en dat motiveert kinderen om plannen door te zetten en doelen te verwezenlijken. Ook moedigt het ze aan om dingen zelf op te lossen en niet direct om hulp te vragen.
 4. Meetkunde wordt een makkie
  Meetkunde leert kinderen hun ruimtelijke voorstellingsvermogen te gebruiken. Ze leren nadenken over hoe bouwwerken, schaduwen, spiegelbeelden en plattegronden in elkaar zitten, dit in gedachten voor zich te zien en te bedenken hoe ze een bouwwerk het beste kunnen aanpakken. Het is heel leuk om te zien hoe makkelijk kinderen dit in het spel oppakken.
 5. Het zelfvertrouwen groeit
  Kinderen krijgen vaak te horen dat ze iets nog niet kunnen omdat ze nog niet groot genoeg zijn of niet genoeg weten. Maar bij Minecraft kunnen ze alles net zo goed als volwassenen. En dat doen ze écht zelf, niet de computer.
 6. Kinderen leren wat teamwork is
  Door over te schakelen naar de multiplayermodus kunnen kinderen samen bouwen en spelen. Oftewel: als een team samenwerken, elkaar enthousiast maken en zo sneller taken voltooien.
 7. Kinderen worden socialer
  Omdat het spel zo veelzijdig én populair is, is het een goede ijsbreker en sociaal smeermiddel onder kinderen. Zo zei een moeder onlangs op BBC News: ‘Mijn zoon heeft voor heel wat uitdagingen gestaan om op school in contact te komen met kinderen, maar Minecraft heeft ze samengebracht.’
 8. Er wordt geen grof geweld gebruikt
  Er zijn online en in de winkel heel wat gewelddadige spellen voor kinderen te vinden. En ook al is er geen wetenschappelijk bewijs dat gamen agressie kan opwekken, veel ouders vinden het een geruststellend idee dat er in Minecraft geen grof geweld voorkomt. Hoewel het ook weer niet helemaal onschuldig is: ’s nachts verschijnen er monsters, zombies en vierkante spinnen.